Vanhojen vaatteiden hävitys:

  Vaatekaapissasi on luultavasti vaatteita, joista sinun on päästävä eroon. Jotkin niistä ovat jo saattaneet nähdä parhaimmat päivänsä, eivät ole enää sopivia, niitä ei ole käytetty viimeisen vuoden aikana tai ne ovat värjäytyneet ajan myötä. Voi olla houkuttelevaa omaksua "poissa silmistä, poissa mielestä" -mentaliteetti ja työntää ne vaatekaapin perälle tai yksinkertaisesti heittää ne roskiin.

  Vanhoista vaatteista eroon hankkiutuminen voi kuitenkin olla ympäristölle haitallista, jos sitä ei tehdä kunnolla, varsinkin jos ne päätyvät kaatopaikalle. Riippumatta siitä, miksi haluat hävittää vanhoja vaatteita ja tehdä tilaa vaatekaappiin, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla löydät kestävämmän tavan päästä eroon ei-toivotuista tavaroista.

  1. Älä heitä ei-toivottuja vaatteita roskakoriin

  Ensinnäkin: jos et tarvitse jotain vaatetta enää, älä heitä sitä roskakoriin. Kun käytöstä poistetut vaatteet joutuvat kaatopaikalle, niiden biohajoaminen voi kestää vuosia ja aiheuttaa myrkyllisiä ilmansaasteita[1]. Kaatopaikalle viemiselle on useita vaihtoehtoja, esim. kierrätys – josta puhumme myöhemmin.

  Älä heitä ei-toivottuja vaatteita roskakoriin

  2. Korjaa repeämät, napit ja reiät

  Kuluminen on elämässä väistämätöntä, mutta jotta saat vaatteistasi parhaan hyödyn, yritä korjata reiät ja ommella pudonneet napit takaisin. Vanish Laundry Booster -jauheen ja -geelin ansiosta tahrojen, värin haalistumisen tai pahan hajun ei tarvitse johtaa vaatteesi elinkaaren päättymiseen.

  Korjaa repeämät, napit ja reiät

  3. Anna vaatteita ystäville ja sukulaisille

  Ei "muiden vanhoja" – vaan vintagea! Anna vähän käytetyt vaatteesi sukulaisille tai ystäville, jotta vaatteesi elää pidempään. Toivottavasti uusi omistaja saa lempivaatteestasi yhtä paljon iloa kuin sinä.

  Anna vaatteita ystäville ja sukulaisille

  4. Myy ei-toivotut vaatteesi verkossa

  Kiitos internetin, nykyisin on hyvin helppo saada tavarat vaihtamaan omistajaa. Voit myydä vaatteitasi monin eri tavoin, ansaita rahaa ja auttaa ympäristöä sosiaalisen median alustojen ja käytettyjen vaatteiden sivustojen kautta.

  Myy ei-toivotut vaatteesi verkossa

  5. Lahjoita vaatteesi niitä tarvitseville

  Kodittomien asuntolat, eläinsuojat, saattokodit ja hyväntekeväisyysjärjestöt keräävät aina tekstiilejä, esim. vaatteita, lakanoita ja huopia. Älä heitä tekstiilejäsi roskakoriin vaan vie ne paikalliseen hyväntekeväisyysjärjestön toimipaikkaan, jotta joku muu voi käyttää sitä vielä.

  6. Etsi vaatteillesi uusi käyttötarkoitus

  Jos vaatteessasi on reikä, jota ei voi eikä kannata enää korjata, muuta sen käyttötarkoitusta ottamalla se rievuksi kylpyhuoneen tai auton puhdistukseen tarkoitetuksi. Näin säästät rahaa, kun ei tarvitse ostaa uusia puhdistusliinoja, ja saat myös vanhat vaatteet hyvään käyttöön!

  Kierrätä vaatteesi vastuullisesti

  Sen sijaan, että hävittäisit vanhat vaatteet perinteisellä tavalla, kierrätä käytetyt vaatteesi. Parasta vaatteiden kierrätyksessä on se, että vaatteet voivat olla missä tahansa kunnossa – repeytyneitä, tahraisia tai pahempaakin. Itse asiassa kierrätysvaatteet voidaan muuttaa eristemateriaaliksi, tuolien pehmusteiksi tai jopa nallekarhujen täytteeksi!

  On selvää, että vaatteet voivat olla monipuolisia, ja kun tarjolla on monia vaihtoehtoja uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen, ei-toivottujen vaatteiden ei pitäisi koskaan päätyä roskakoriin. Kierrätä, lahjoita tai myy eteenpäin – ole luova hankkiutuessasi vaatteistasi eroon (vastuullisesti tietenkin!).


  [1] https://remake.world/stories/news/are-our-clothes-doomed-for-the-landfill/