Mattojen ja kokolattiamattojen hyvät puolet

Eri puolilla maailmaa lattioiden sisustaminen on erilaista. Lämpimissä maissa on usein näkyvillä enemmän puu- tai laattalattiaa, mutta kun lämpötila laskee, useimmissa kodeissa levitetään matot lattialle. Miksi? Varmasti mattoihin liittyy monia hyviä puolia. Tutustu mattojen etuihin täällä ja opi samalla lisää mattojen tahranpoistosta.

Ulkonäkö

Kaunis matto on todella näyttävä osa sisustusta. Kudottu, solmittu tai kirjailtu matto – kaikki tehty miellyttämään katsojan silmää. Värikäs matto tuo lämpöä ja tunnelmaa sisustukseen. Kuvioitu matto voi tuota esiin kalusteita uudella tavalla tai viedä niiltä huomion kokonaan erikoisella värisävyllä.

Eristävät lämpöä

Paljas lattia on käytännöllinen, etenkin tahranpoiston kannalta! Se saattaa kuitenkin tuntua viileältä jalkoihin, etenkin talvella. Matto voi tuoda lämpöä huoneen yleisilmeeseen, mutta se voi lämmittää tehokkaasti myös jalkojasi. Maton eristävät kuidut varaavat lämpöä, joten ne auttavat sekä lämmittämään lattioita että pitämään kesällä yllä viileämpää sisäilmaa. Siksi matot ovat suosittuja kylmän ilmanalan maissa.

Akustiikka

Matot imevät ääntä ja ehkäisevät kaikumista. Tiedät varmasti, miltä kuulostaa, jos kävelee kengät jalassa tyhjässä huoneessa. Kaikumista voi vähentää maton tai kokolattiamaton avulla. Se ei ainoastaan pehmennä askelluksen kaikua, vaan myös vähentää alakertaan kuuluvia ääniä, jos kyse on monikerroksisesta talosta.

Jalat lämpiminä

Viimeinen neuvo: paljaat lattiat tuntuvat harvoin lämpimiltä, ellei niihin ole asennettu lattialämmitystä. Matto tai kokolattiamatto pitää jalkasi lämpiminä ja sen lisäksi tuntuu mukavalta jalan alla. Kokolattiamatossa on myös se hyvä puoli, että lapsiperheissä se pehmentää lasten kaatumisia. Lapsiperheissä mattotahrat ovat valitettavasti väistämättömiä, joten tutustu koostamaamme mattojen tahranpoistoa käsittelevään oppaaseemme alla.