Ympäristöystävällinen muoti:

  Pikamuodista on tullut pysyvä nykypäivän ilmiö kiitos suurempien käytettävissä olevien tulojen, halvempien tuotantokustannusten ja pakkomielteemme saada uusimman muodin mukainen look.

  Muotiteollisuus tuottaa joka sesongille runsaasti uusia trendejä. Verkkokaupat ja kivijalkamyymälät tarjoavat uusinta tyyliä kovalla kiireellä, ja usein vaatteet on valmistettu huonolaatuisista materiaaleista. Nämä heikompilaatuiset tuotteet päätyvät kuitenkin väistämättä kaatopaikoille, mikä lisää valtavasti ilmansaasteita. Itse asiassa tekstiiliteollisuus vastaa 8-10 prosentista maailman kasvihuonekaasupäästöistä [1].

  Kun käytämme hieman enemmän rahaa parempilaatuisiin vaatteisiin, joita voimme käyttää vuosikausia (tai vuosikymmeniä, jos pidämme niistä huolta!), voimme tehdä samalla valtavan ympäristöteon. Lue vinkkimme tiedostavampien ja ympäristöystävällisempien muotivalintojen tekemiseen ja ostopaikkojen valintaan.

  1. Osta vähemmän vaatteita

  Yksi tapa saada aikaan suuri vaikutus on yksinkertaisesti ostaa vähemmän vaatteita. Investoi sen sijaan hyvin valmistettuihin vaatteisiin ja huolehdi niistä kunnolla, jotta ne kestävät vuosia. Osta vaatteita, joita voidaan yhdistellä niin, että saat samoista vaatekappaleista uusia asuja ja tyylejä. Varmista myös, että korjaat ne nopeasti, jos vaatteeseen tulee pieni repeämä, tai käytä Vanish Laundry Booster -jauhetta tai -geeliä päästäksesi eroon vaikeista tahroista, kirkastaaksesi haalistuneet värit ja poistaaksesi hajut.

  2. Osta käytettynä

  Ennen kuin lähdet katsastamaan vaatekauppojen valikoimia, harkitse, ostaisitko käytetyn vaatteen käytetyn muodin verkkokaupasta, kirpputorilta tai hyväntekeväisyysjärjestön myymälästä. Tätä kutsutaan "vihreäksi muodiksi", ja se voi olla yhtä tyylikästä kuin uutena ostettu.

  3. Suosi paikallisia kauppoja

  Vaatteiden ostaminen paikallisista vaatekaupoista on erinomainen tapa tukea ekologisesti kestävän muodin konseptia. Koska ei tarvitse matkustaa kauas, hiilidioksidipäästösi jäävät pienemmiksi. Lisäksi tuet paikallista yhteisöäsi ja taloutta. Kaikki voittavat!

  4. Synteettisten materiaalien välttäminen

  Monet käyttämistämme synteettisistä kankaista – esim. nailon ja polyesteri – on valmistettu öljystä, ja tästä aiheutuu kasvihuonekaasupäästöjä.[2] Ympäristöystävällisemmän muotivalinnan teet valitsemalla esim. pellavaa, hamppua tai villaa – jotka kaikki ovat yhtä tyylikkäitä mutta planeettamme kannalta vastuullisia valintoja.

  5. Ota selvää

  Tieto on valtaa, ja kun ymmärrät, mistä vaatteet ovat peräisin, pystyt paremmin tekemään vihreämpiä päätöksiä. Kestävästä kehityksestä on tulossa yhä tärkeämpi ostopäätökseen vaikuttava tekijä, ja monet tuotemerkit soveltavat entistä avoimempia ympäristö- ja yhteiskuntapolitiikkoja. Monet brändit kehittävät kumppanuuksia kestävän kehityksen hankkeiden kanssa ja varmistavat, että niiden materiaalit hankitaan vastuullisesti, joten kiinnitä huomiosi niihin, jotka ajavat muutosta eteenpäin.

  Helposti saatavan tiedon ansiosta on kätevä selvittää, mistä suosikkivaatteesi on tehty ja mistä ne ovat peräisin. Esineiden taustan tunteminen voi auttaa sinua tekemään tietoon perustuvia päätöksiä seuraavasta ostoksestasi.

   

  [1] https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2019/08/actnow-for-zero-waste-fashion/

  [2] https://goodonyou.eco/material-guide-nylon/

  Ota selvää