Tahranpoisto: se on meidän heiniämme

Hauduta camellia sinensis -kasvin lehtiä kiehuvan kuumassa vedessä noin kolmen minuutin ajan ja kaada kuppiin siivilän läpi. Makeuta hunajalla tai sokerilla ja lisää oman maun mukaan sitruunaa tai maitoa.

Resepti saattaa vaikuttaa keskiaikaisen puoskarin neuvolta, mutta todellisuudessa se on vain ohje teen valmistamiseen. Tee on veden jälkeen maailman juoduin juoma, ja hyvästä syystä: se maistuu hyvältä, auttaa aamuheräämisessä, virkistää ja sisältää paljon nuorena pitäviä antioksidantteja.

Mutta teen ominaisuuksiin kuuluu myös sitkeiden tahrojen aiheuttaminen. Tahraavuus johtuu siitä, että tee sisältää runsaasti tanniineja, jotka ovat kasvikuituja. Tästä syystä teetä on käytetty aina myös puun, paperin ja vaatteiden värjäämiseen. Valitettavasti teetä juodessa  hetkellinen herpaantuminen saattaa johtaa tahattomaan värjäyskokeiluun.

Miksi?

Tee ja monet muut kuumat juovat ovat erittäin värjääviä kemiallisen koostumuksensa vuoksi. Näiden lämpimien nesteiden molekyylit ovat pyöreitä ja hyvin vakaita, joten ne haihtuvat säännöllisinä kuvioina ulkopuolelta sisälle päin. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että tanniinit tiivistyvät yhteen kohtaan vaatteen kuiduissa ja tekevät tahrasta erittäin vaikeasti poistettavan.

Mikä neuvoksi?

Sinulla ei ole syytä huoleen, vaikka läikyttäisitkin teetä vaatteillesi. Vaikka teetahra saattaakin olla sitkeämpi kuin moni muu, toimimalla nopeasti saat tahran pois. Aloita huuhtelemalla tahriintunutta kohtaa lämpimällä vedellä (kylmä vesi auttaa tahraa kiinnittymään tiiviimmin kuituihin) tahran nurjalta puolelta, jotta se voi irrota samaa tietä kuin on tullutkin. Oikealta puolelta huuhteleminen vain työntää tahraa syvemmälle kankaaseen. Kun suurin osa tahrasta on haalistunut, hiero siihen Vanish Gold Oxi Actionia ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen pese vaate tavalliseen tapaan. Lisää mittalusikallinen Vanishia tavallisesti käyttämäsi pesuaineen joukkoon, ja tahra lähtee jälkiä jättämättä.

Voit siis panna veden kiehumaan ja rentoutua niin kuin 70 000 muutakin ihmistä joka sekunti [1]. Voit nauttia teekupillisesta rauhassa murehtimatta mahdollisia tahroja.