Pasta

Pasta on italialaisen keittiön vakioruoka, joka on levinnyt eri puolille maailmaa. Pastan alkuperä on jäljitetty Sisiliaan vuoteen 1154. Pasta viittaa paitsi itse viljasta valmistettuun lisukkeeseen, myös erilaisiin pasta-annoksiin.  Sellaiset ruuat kuin spagetti bolognese, lasagne ja makaronilaatikko ovat tavallisia monen perheen ruokapöydässä. Pastaruuat tunnetaan myös sotkevuudestaan. Pitkät spagettinauhat putoavat lautaselta tai levittävät tomaattikastiketta ympäristöönsä. Pasta putoaa helposti haarukasta syliin ja aiheuttaa tahroja. Jäljempänä on tietoa erilaisista pastaruuista, niiden ainesosista ja vinkkejä niihin tilanteisiin, kun pastakastiketta päätyy vaatteisiin.

Erilaisia pastoja

Erilaisia pastalaatuja on tuhansia. Ne ovat peräisin eri puolilta Italiaa. Tunnetuimpia niistä ovat penne, kierrepasta ja spagetti ja vähemmän tunnettuja taas esimerkiksi gigli, lumaconi ja garganelli. Pastaa voi muotoilla käsin, mutta erilaisten muotojen valmistamiseen on kehitetty myös erikoistyökaluja, joilla saadaan aikaan monimutkaisempia laatuja, kuten esimerkiksi simpukkamainen conchiglie. Jos haluat valmistaa pastaa itse, tarvitset vain jauhoja ja munia ja hiukan vaivannäköä. Pastakone helpottaa valmistusta. Tutustu internetissä pastanvalmistusohjeisiin ja huomaa, että pastan tekeminen kotona on helpompaa kuin luuletkaan! Pastan ostaminen kaupasta on toki vielä helpompaa, ja useimmissa resepteissä kuivapastan käyttäminen onkin tavallisempaa. Eri pastalaadut maistuvat yleensä samalta, mutta ne eroavat siinä, miten kastike tarttuu niihin. Esimerkiksi penne, jonka nimi tarkoittaa alun perin kynän kärkeä, kerää paljon kastiketta itseensä.

Ruuanlaittovinkkejä

Pasta on saapunut meille Välimeren maista, mutta oikea valmistustapa ei ehkä ole vielä meille tuttu. Paras tapa on antaa kastikkeen kiehua sillä aikaa, kun pasta siivilöidään. Sitten pasta kaadetaan kastikkeen sekaan. Kypsennä vielä minuutin ajan, jolloin kastike antaa pastalle lisää makua. Sekoita pasta ja kastike hyvin toisiinsa. Näillä ohjeilla pasta-annoksestasi tulee maistuvampaa, eikä lautaselle enää jää kuivaa pastaa!

Tomaattikastiketahrojen poistaminen

Pasta ja kastike ovat hyvä yhdistelmä, mutta kastike ja vaatteet eivät ole. Tomaattikastike on surullisenkuuluisa vaatteiden tahraaja, mutta niin on myös pastaruuissa käytetty oliiviöljy. Pastakastiketahrojen poistaminen onnistuu parhaiten alla olevia ohjeita noudattaen.

Aloita tahranpoisto kääntämällä vaate nurin ja huuhtelemalla tahraa nurjalta puolelta viileällä vedellä. Tämä estää tahraa tarttumasta ja irrottaa mahdollisimman paljon tahran aiheuttaneesta materiaalista.

Kun peset vaatteen pesukoneessa, esikäsittele tahra Vanish Gold Oxi Action Jauheella. Se poistaa tahran kokonaan. Näin poistat tomaattikastiketahran:

Annostele tahralle ¼ mitallista jauhetta ja ¾  mitallista vettä. Sekoita tahnaksi.

Levitä seos tahran koko pinta-alalle.

Hiero ainetta tahraan kevyesti mittalusikan pohjalla ja anna vaikuttaa 5 minuutin ajan.

Huuhtele aine vaatteesta. Pese vaate tavalliseen tapaan pesukoneessa, mutta lisää pesuaineeseen mittalusikallinen Vanishia.