Muodikas vintage

Vintage, kirpputori, secondhand, kierrätys – mitä tahansa nimitystä käytätkin, käytetyt vaatteet ovat edullisia, ekologisia ja tyylikkäitä. Monet vanhemmat vaatteet ovat materiaalia, jonka valmistaminen on muuttunut vuosien saatossa, kuten ovat myös tahranpoistoaineet. Vanhoja vaatteita ei siis välttämättä kannata heittää pesukoneeseen muun pyykin joukkoon, sillä jotkut materiaalit voivat tarvita erityistä huomiota. Tarkastelemme joitakin entisaikojen tavallisia materiaaleja, jotka saattavat vaatia erityistä varovaisuutta tahranpoistossa.

Rayon/viskoosi

Viskoosin tuotanto aloitettiin 1900-luvun alussa, ja vaikka se on edelleen tavallista sekoitekankaissa, se on vähemmän yleistä vaatteen pääasiallisena materiaalina. Viskoosi on selluloosakuitu, eli sen kuidut ovat peräisin puusta. Viskoosi oli 1940- ja 50-luvuilla suosituksi tulleen havaijilaispaidan yleisin materiaali. Tarkista vaatteen pesulappu ennen tahranpoistoa, koska viskoosi on herkkä materiaali. Kun peset sitä, vältä hankaamista, ja käytä aina viileää vettä.

Juustokangas/musliini

Molemmat ovat löysästi kudottua puuvillakangasta. Musliini on hienompaa ja sileämpää, juustokangas karkeampaa. Molempia käytetään edelleen vaatteiden valmistuksessa, mutta suurimmillaan niiden suosio oli 1960- ja 70-luvuilla. Kankaan harsomaisuuden takia nämä vaatteet saattavat haurastua ajan saatossa, joten niitä pitää käsitellä erityisen huolellisesti pestessä. Suosittelemme musliinin pesemistä käsin lämpimässä vedessä. Liuota pesuveteen mittalusikallinen Vanishia. Älä väännä vaatetta pesun aikana, koska se voi venyttää vaatteen alkuperäistä muotoa.

Crimplene

Crimplene on polyesterilangasta kudottu keinokuitukangas. Se on paksu materiaali, joka säilyttää muotonsa eikä rypisty helposti. Crimplene oli helppohoitoisuutensa takia erittäin suosittu materiaali 1950- ja 60-luvuilla. Sen suosio hiipui myöhempinä vuosikymmeninä, kun kuluttajat alkoivat suosia kevyempiä polyesterikankaita tai luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa. Crimplene on suunniteltu helposti puhdistettavaksi. Sen voi pestä 40 asteessa ja kuivata narulla. Synteettiset materiaalit eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten pesuohjeen noudattaminen on tärkeää.