Toimi nopeasti

Tahrojen ilmestyminen vaatteisiin jää yleensä huomaamatta. Useimmat tahrat havaitaan vasta jonkin aikaa niiden syntymisen jälkeen. Silloin ne ovat jo ehtineet kuivahtaa, eikä niiden poistaminen enää onnistu pelkällä vesihuuhtelulla. Näissä tapauksissa on hyvä tietää, miten kannattaa toimia. Olemme koostaneet yhteen hyviä tahranpoistovinkkejä sen mukaan, miten kauan tahran syntymisestä on. Kannattaa siis yrittää muistella, milloin vaatteen tahra on syntynyt, koska sen tiedon avulla poistaminen saattaa olla helpompaa.

Tahraava hetki

Monien tahrojen kohdalla pelkkä vesihuuhtelu auttaa irrottamaan tahran, jos se tehdään heti tahran syntymisen jälkeen. Esimerkiksi veritahroille kylmällä vedellä huuhtelu toimii parhaiten, mutta monille muille (esimerkiksi rasvaisille tahroille) lämmin tai kuuma vesi tehoaa parhaiten. Tutustu Tahranpoiston ABC -osioon ja selvitä tahrakohtaisesti paras vaihtoehto.

Jos et voi käyttää hanaa mutta saatavilla on lautasliina tai paperipyyhe, taputtele irtoava lika kankaasta pois. Taputtelu on eri asia kuin hankaaminen, sillä hankaaminen hieroo tahraa kankaaseen ja saattaa jopa tehdä sen suuremmaksi! Kevyt painelu irrottaa tahrasta kiinnittymättömän aineksen mutta pitää sen saman kokoisena.

Kun pääset kotiin, voit jatkaa tahranpoistoa alla olevia ohjeita seuraamalla.

Parin päivän päästä

Usein tahrat huomataan vaatteita vaihtaessa tai pyykkiä lajitellessa. Silloin saatat katsoa paidan tai hameen selkäpuolelle ja miettiä, onko se näkyvä tahra todella ollut siellä pitkäänkin.

Tällaisissa tapauksissa poistaminen ei onnistukaan huuhtelemalla tai taputtelemalla, koska tahra on todennäköisesti kuivahtanut vaatteeseen kunnolla. Sen sijaan vaate täytyy pestä heti ja keskittyä tahran esikäsittelemiseen. Vanish Gold Oxi Action Jauhe toimii useimpien värillisissä vaatteissa olevien tahrojen kohdalla, mutta jos olet epävarma, voit tarkastaa asian Tahranpoiston ABC:stä.

Yleiset ohjeet esikäsittelyyn Vanishilla:

Ota Vanish-pakkauksesta mittalusikka. Annostele ¼ mittalusikallista jauhetta ja täytä loput  ¾ mittalusikasta vedellä.

Sekoita seos mittalusikassa hyvin.

Levitä seos suoraan kuivuneelle tahralle. Älä levitä ainetta muualle kuin tahran päälle.

Hiero seosta tahnaan mittalusikan pohjalla.

Anna vaikuttaa korkeintaan 5 minuuttia. Huuhtele aine sitten pois ja laita vaate pesukoneeseen.

Pese vaate tavalliseen tapaan. Pesukoneeseen voi lisätä mittalusikallisen Vanishia poistamaan niitä tahroja, jotka eivät näy päälle päin.

Viikkoja tahran syntymisen jälkeen

Jotkut tahrat saattavat jäädä vaatteeseen jopa viikoiksi, etenkin, jos vaatetta käytetään harvoin. Tällaiset tahrat saattavat olla vaikeita poistaa, ja siksi tahranpoistoaineen pitää antaa vaikuttaa kauemmin. Liotus on paras keino poistaa vaatteissa pitkään olleita tahroja. Kokeille Vanish Gold Oxi Action Jauhetta. Toimi näin:

Annostele 4 litraan vettä 1 mittalusikallinen jauhetta. Jätä vaate likoamaan veteen.

Liota värillisiä tekstiilejä tunnin ajan.

Valkoisia tekstiilejä voi liottaa jopa 6 tuntia.

Liottamisen jälkeen väännä vaate kuivaksi ja laita se pesukoneeseen.

Vanish pystyy myös tahroihin, jotka eivät ole enää tuoreita.  Jos tahra ei poistu ensimmäisellä käsittelykerralla, toista käsittely uudestaan. Lisää tahranpoistovinkkejä löydät muista artikkeleistamme.