Selata kaamosmasennus terveellisten elamantapojen avulla

 Kun päivät käyvät lyhyemmiksi ja lämpötila painuu alemmas, sisätiloihin jääminen ja lohturuuan ahmiminen houkuttelevat. Se johtaa kuitenkin vielä nuutuneempaan olotilaan. Tutustu kokoamiimme vinkkeihin siitä, miten lähteä ulos uhmaamaan kylmää, pysyä aktiivisena, noudattaa pirteyttä antavaa ruokavaliota ja pitää kaamosmasennus loitolla.

Terveellinen ruokavalio

Jätä rasvaiset naposteltavat ja sokeriset herkut minimiin. Ne antavat hetkellisesti energiaa, mutta olo muuttuu väsyneeksi, kun verensokeri hetken päästä putoaa. Jos mielesi tekee aamulla jotain lämmintä, valitse hitaasti energiaa antava kaurapuuro, joka pitää energiatasosi vakaana pitkän aikaa. Suosi hyviä hiilihydraatteja. Tankkaa lounaalla esimerkiksi täysjyväriisiä tai -pastaa paljon proteiinia sisältävän lihan tai kalan kanssa.

Koska auringonvaloa on vähemmän, tarvitset tuoreita hedelmiä ja vihreitä vihanneksia saadaksesi riittävästi vitamiineja. Valitse superfoodeja, kuten parsakaalia, pinaattia, mustikoita ja omenoita. Ne parantavat vastustuskykyäsi flunssakautena.

Raitis ulkoilma

Liikunta on erittäin tärkeää talvikuukausien aikana. Haasta itsesi lähtemään ulos kohtaamaan erilaiset säätilat. Älä tee säätilasta tekosyytä olla liikkumatta. Jos ulkona on ikävä sää, lähde kuntosalille. Sama pätee koko perheeseen. Lähde kannustamaan lapsiasi viikonloppujen peleissä ja kisoissa.

Kosteissa oloissa liikkuminen aiheuttaa enemmän tahroja kuin tavallisesti. On kura peräisin sitten pelikentältä tai juoksupolulta, saat sitkeimmätkin tahrat pois lisäämällä pesukoneeseen Vanish Oxi Action Nestettä.

Elämän valo

Talvikuukausina auringonvaloa on vähän. Vähäinen valo onkin suurin syy kaamosmasennuksen oireisiin. Altista itseäsi auringonvalolle pitämällä verhot ja kaihtimet auki. Yritä ehtiä ulkoilemaan aurinkoisina päivinä. Paras aika on keskipäivällä, jolloin aurinko on korkeimmassa asemassa. Reipas 20 minuutin kävely saa jo dopamiinin, serotoniinin ja endorfiinin tuotannon käyntiin, ja mieliala kohenee välittömästi.