Oranssi väri

Tässä väriartikkelissa tarkastelemme oranssia väriä. Oranssia väriä on esim. curryssa, monissa pastaruuissa sekä joissakin hedelmissä ja vihanneksissa. Oranssi väri herättää ihmisten huomion. Se on hyvä juttu silloin, kun huomion herättäminen on tahallista, mutta jos vaatteessa – etenkin valkoisessa – on oranssi tahra, tilanne on ongelmallinen. Yleensä oranssit tahrat ovat peräisin ruuasta, joten niitä voi yrittää estää oikein aseteltujen lautasliinojen avulla. Koska lautasliinat eivät kuitenkaan estä jokaista roisketta, tarvitset myös muita apuvälineitä. Tässä vinkkimme oranssien tahrojen poistoon.

Pastakastikkeet

Pastakastikkeet ovat usein tomaattipitoisuutensa takia tavallinen oranssien tahrojen lähde. Onneksi ne on helppo poistaa Vanishin avulla.

Huuhtele tahriintunut alue kylmällä vedellä mahdollisimman pian.

Tämä estää tahraa tarttumasta kankaan kuituihin. Niin kuin muidenkin tahrojen kohdalla, imeytä tahra taputtelemalla sitä talouspaperilla.

Liota Vanish-liuoksessa ohjeen mukaisesti tunnin ajan ja pese nopeasti.

Mausteet

Curryjauhe, juustokumina, paprika, sahrami ja moni muu – värjäävät mausteet jättävät vaatteeseen parhaimmillaan vain pienen pölähdyksen, mutta pahimmillaan ne tarttuvat tiukasti kankaaseen ja ovat todella vaikeita poistaa. Ensinnäkin, yritä laittaa ruokaa rauhallisemmin! Roiskeita tulee kuitenkin helposti, joten jos saat maustetahroja vaatteisiisi, tutustu vinkkeihimme:

Currytahrat kannattaa esikäsitellä Vanish Gold Oxi Action Jauheella. Annostele tahralle ¼ mitallista jauhetta ja ¾  mitallista vettä. Sekoita tahnaksi.

Hiero seos tahraan ja anna vaikuttaa 5 minuutin ajan.

Pese tavalliseen tapaan. Valmis! Taas kuin uusi!

Appelsiini

Oransseja tahroja aiheuttavat myös appelsiinit sekä monet muut sitrushedelmät, kuten mandariinit, klementiinit ja satsumat. Eri hedelmillä on omat erityispiirteensä (esimerkiksi klementiinit ovat siemenettömiä ja mandariinit helppoja kuoria), mutta niitä yhdistää se, että niiden mehu jättää vaatteisiin kirkkaanoransseja jälkiä. Mehukkaimmat hedelmät maistuvat parhailta, mutta ne myös tahraavat eniten, joten nauti niitä varovasti. Meillä on kuitenkin myös vinkkejä sitrushedelmien aiheuttamien tahrojen poistamiseen. Tässä ne ovat:

Taputtele tahraa heti, kun se on syntynyt, jotta mehua poistuu kankaasta. Näin saat paljon ylimääräistä nestettä pois, eikä tahra leviä.

Samoin kuin pastatahrojen kohdalla, vaatetta tai tekstiiliä kannattaa liottaa, mutta käytä tällä kertaa Vanish Gold Oxi Action Nestettä, jota voi kaataa suoraan tahralle.